Türklerin fizik özellikleri olan çekik gözlülük, çıkık elmacık
kemikli, esmer tipoloji tarih içinde değişmiştir.
Dedelerin adları genellikle torunlara verilir. Pekçok yörede her
adın bir sıfatı
vardır.
Günlük hayatta miladi
takvim kullanılır. Ancak kültürel
hayat İslam medeniyetiyle iç içe
[kaynak belirtilmeli] olduğundan
hicri takvim adları
yaşatılır, Recep, Şaban,
Ramazan adları hem ad olarak konur hem günlük dini
yaşayışta kullanılır.
Türkler
Avrasya denilen coğrafyaya yayılmışlardır ve
Anadolu'ya
göç etmişlerdir.
Çadır yerleşiminden
kent yerleşimine geçen Türkler,
ahşap evlerden
apartmanlara ve
sitelere çevrilen kent kültürüne geçmişlerdir.
Ev dekorasyonunda
kilimden halıya,
sedirden mobilyaya,
sandalyeden koltuğa, tahta pencereden pimapen pencereye evrilen
ev kültürü, geniş
aileden çekirdek aileye evrilmiştir. Batılı
giyim kuşam yaygın
olmasına rağmen, eski giyim kültürü devam etmektedir. Ocak ve
mangal düzeninden
kalorifer ve
doğalgaz düzenine geçen
ısıtma sistemi; eşek ve
attan arabaya;
siniden masaya;
şerbetten meyva suyuna;
bozadan kolaya;
hamamdan saunaya;
dere kenarı yıkamadan çamaşır makinesine; teldolaptan
buzdolabına temizlik ve sağlık kültürü gelişmiştir. Yemek kültürü
et merkezli olup,
ot,
süt,
ekmek,
bal, balık, yumurta,
yoğurt temel besinlerdir.
Hayvancılık
at,
eşek, sığır, manda,
ayıdeve,
koyun, keçi,
arı,
ördek,
tavuk yetiştirmeciliğindedir. Tarım ürünleri
arpa,
buğday,
pirinç,
pamuk,
kabak, bakla, nohut, fasulye, havuç, lahana,
soğan,
sarımsak, hıyar, turp, bamya, patlıcan,
domates,
biber,
elma,
tütün,
çay,
zeytin,
erik, üzüm, patates, ayva, armut, kavun, karpuz, iğde, nar, kiraz,
vişne, muz, çilek, fıstık gibi sebze ve meyvelerdir.
Dokumacılık,
ayakkabıcılık,
terzilik en yaygın
zenaatlerdir. Çarşı
ve
bedestenden marketlere,
süpermarketlere günlük alışveriş kültürü gelişkindir. Semt
pazarları devamlı işler.
En modern iletişim sistemleri kullanılmakta, kara, hava, deniz ve
demiryollarında modern
araçlarla seyahat edilmektedir. Kent içi raylı sistemler ve
metro mevcuttur.
Dil Türkler Göktürk, Uygur, Araplar (halk) Arap, Mani, Brahmi, Süryani,
Grek, İbrani, Kiril, Latin alfabelerini kullandılar. Türkiye'de 1928'den
beri Latin alfabesi kullanılmaktadır. Türk dili zengin bir sanat
geleneğine sahiptir, ancak son yüzyıldaki
kültür değişmesiyle Batı dillerinin etkisi altındadır. Küreselleşme, dünya
kültürlerine Amerikan kültürü'nü hayat tarzı olarak en küçük
köylere kadar benimsetmekte, ulusal
kültür unsurları yabancı kültürüyle ikilik içinde yaşamaktadır. Türk dilinin
zengin atasözleri ve
deyimleri dahi dublaj diline feda edilmektedir.
(Ayrıca bakınız:
Türkçe)
Sanat Sultanahmet Camii iç
görünüşü,
İstanbulMimaride dini yapılar
anıtsaldır.
Yakınçağa kadar temel üslup
Koca Sinan'da belirginleşmiştir.
Resimde ve
heykelde din kültürünün etkisiyle gelişme olmamıştır ancak
minyatür ve
süsleme sanatlarında olmuştur. Türk sanatı
çini,
hat,
ebru,
seramik,
tezhip ve
halıcılıkta gelişmiştir.
Müzik gerek sivil gerek askeri müzikte sanat müziğinden hafif müziğe evrilir.
Dini müzik
Türk müziğinin önemli unsurudur.
Halk müziği, klasik ve
arabesk özelliktedir.
Türk sanat müziği çağdaş bir sesle, hafif müzik klasik ve
pop
müzikle gelişmektedir.
Türk edebiyatı şiir,
hikâye,
roman,
deneme,
mizah,
eleştiri dallarında eski ve yeni formatlarda dünya dillerine çevrilen eserler
üretmektedir. Sözlü edebiyat geleneği, dini edebiyat formunda yaygındır
ve en meşhuru
kandillerde okunan
mevliddir.
Halk edebiyatında dünya kültürüne
Nasreddin Hoca tanıtılmış,
halk danslarıyla ve seyirlik sanatlarla
tarihi kültür yapıları yaşatılmıştır. (Ayrıca bakınız:
Türk sanatı,
Türk müziği,
Türk edebiyatı,
Türk mimarisi).
Ahlak Türk ahlakı yiğitlik,
kahramanlık üzerine kuruludur.
[kaynak belirtilmeli] Alp ve
gazilikten,
yüksek karakterli ve temiz kalpli, korkusuz, inanç ve irfanlı,
milliyetperver,
adalet ve
iffete düşkün
karakterleri
Kutadgubilig'den
beri sayılan özelliklerdir.
[kaynak belirtilmeli](Ayrıca
bakınız:
İslam ahlakı).
Hukuk Şeriat hukukundan laik
Medeni Hukuk'a geçen
Türklerin toplum yaşamı
Batı medeniyeti çerçevesinde
anayasal hukuku benimser.
Kamu hukuku ve
özel
hukuk, günlük yaşam kültürünü Batı ile paralel bir düzeye
getirmiştir. Bununla birlikte özel hukuk alanında
töre ve
örf hukuku geçerli
olabilmektedir. Hukuk sistemi evrensel hukuk kurallarıyla uyumludur ve
AB'ye girildiğinde
AB hukuku geçerli olacaktır. Günlük hukuk kültüründe adalet
mekanizması ağır işlemektedir.
Düşünce özgürlüğüne engel yasalar
bulunmaktadır. (Ayrıca bakınız:
Hukuk).
Siyasi
kültür Türk siyasi kültürü;
beylik,
hakanlık,
sultanlık ve tek partili
cumhuriyetten demokratik laik çok partili
cumhuriyete doğru gelişmiştir.
Osmanlı merkezi siyasi yapısı ve
bürokratik düzen öğelerinin etkileri
cumhuriyette görülmesine rağmen
Batı tarzı
demokratik
rejim yerleşmektedir.
Sivil
toplum güçlenmektedir.
Siyasi kültür,
askeri müdahalelerle birlikte gelişmektedir. Bunun temeli Türk
kültüründe
ordu - millet kavramıdır ve
askeri
darbelerden sonra otoriterlikten demokratik düzene geçiş
sağlanmaktadır. Siyasi kültürün zayıf yönleri vesayetçilik ve
hoşgörüsüzlüktür.
Askerlik bir kültür unsuru olarak Türk
kültüründe önemli bir işleve sahiptir.
Askerlik yapmamış gençlere kız verilmemesi hâlâ
yaygın bir adettir. Etnik ve dini
milliyetçilikler,
partizanlık,
siyasi kültürde olumsuz ve acı olaylara yol açmışlardır.
Halkın devlete bakışı
Devlet Baba kavramıyla hâlâ yaygındır.
Cumhuriyetin ilk yıllarındaki otoriteryenlik yerini
liberal demokrasiye terk etmektedir.
Spor Türk spor
tarihi Yaşar Doğu,
Tanju
Çolak,
Cemal Kamacı gibi milli şahsiyetlerle ifade
edilmesine rağmen toplumda
spor yapma yaygınlığı ve spora ayrılan bütçe çok
geridir. En kabul gören spor
futboldur [1] . Geleneksel
yağlı güreş [2] ata sporu olarak sürerken
avcılık,
binicilik,
kılıç,
okçuluk,
cirit,
atletizm,
halter de Dünya ve Olimpiyat
[3]dallarında
uluslararası başarı gösterilmektedir.
Türk
mutfağı Ana madde: Türk mutfağıTürk kahvesiLokumTürk mutfağı,
Osmanlı'nın
mutfağını miras almaktadır. Osmanlı mutfağı da
Türk,
Arap,
Yunan ve
Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilir.
[4] Türk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu kadar bu
mutfaklardan ve diğer komşu mutfaklardan etkilendi. Osmanlılar, Orta
Asya'dan
Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları, kendi
ülkelerindeki çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri
Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler. Osmanlı İmparatorluğu, gerçekten koskocaman
bir teknik özellik dizisi yarattı. Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun
Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli
bölgelerinde gözlemlenebilir.
Tamamı alındığında, Türk mutfağı homojen değildir. Bir taraftan ortak
Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken, ayrıca
bölgeye özgü yemekler de vardır.
Karadeniz bölgesinin mutfağı (Türkiye'nin kuzeyi) mısır ve hamsi balığına
dayanır. Güneydoğu-
Urfa,
Gaziantep ve
Adana kebapları,
mezeleri ve
hamurişine dayalı tatlıları;
baklava,
kadayıf ve
künefe ile. Özellikle Türkiye'nin batı
kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir.
Zeytin yağı, yağlar içinde pişirme
işlerinde en çok kullanılandır.
[5] Ege Bölgesi,
Marmara Bölgesi ve
Akdeniz Bölgesi sebzeler, otlar ve balık zenginliği
açısından
Akdeniz Bölgesi temel özelliklerini
gösterir. Orta Anadolu, kendine özgü
keşkek (kashkak),
mantı (özellikle
Kayseri) ve
gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur.